A MÉCS Napok története

donnon_murrayAz első MÉCS családközösségek hazánkban 1996-ban indultak. Magyarországi elindítói, Ménesi Balázs és Krisztina 1998-ban a MÉCS világszervezete (ICCFM) 11. Világtalálkozóján találkoztak Gabriel Calvo atyával, az Encounter programok (MÉCS Napok) szerzőjével és munkatársával, Donnon Murray ferences atyával.

A Ménesi házaspár engedélyt kért és kapott Bíró László püspöktől, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferensétől, hogy elindítsák és rendszeresen szervezzék Gabriel Calvo atya eredeti lelkigyakorlatos programjait Magyarországon.

1999 és 2008 között a szerző engedélyével és támogatásával Donnon Murray ferences atya valamennyi MÉCS Napok programot elindította Magyarországon. Az általa vezetett “első” programok:

– MÉCS Napok Házasoknak (1999)

– MÉCS Napok Fiataloknak (és a második házas MÉCS Napok) (2000)
Ugyancsak 2000-ben a MÉCS Napokat szervező magyar házaspár a programokat vezető első magyar pappal együtt részt vett a FIRES 25 éves jubileumi találkozóján Rómában; Bíró László püspök pedig először találkozott Gabriel Calvo atyával az ICCFM 3. Európai Kongresszusán, Prágában.

– MÉCS Retorno Házasoknak és MÉCS Napok Papoknak, szerzeteseknek (2001).
Az utóbbi programon részt vett Bíró László püspök és Majnek Antal püspök, az Ukrán Katolikus Püspöki Kar családreferense is.

– MÉCS Napok Fiatal pároknak, MÉCS Napok Egyéni résztvevőknek, MÉCS Családi beszélgetés (2002)

– Egyéni MÉCS Retorno, MÉCS Napok Haladó házasoknak (2003)
Ugyancsak 2003-ban találkoztak a MÉCS Napok magyar szervező házaspárjai és vezető papjai Pozsonyban Gabriel Calvo atyával; ebben az évben tartott Mészáros Domonkos atya először ifjúsági és házas MÉCS Napokat Kárpátalján.

– Családi MÉCS Napok (2004)
Ebben az évben tartott Mészáros Domonkos atya először fiatal pároknak szóló MÉCS Napokat és egyéni/ifjúsági MÉCS Retornót Kárpátalján.

– MÉCS Napok az Eucharisztiáról (2008)

Az indítások óta Gabriel Calvo atya programjait olyan magyar papok vezetik, akik részt vettek az adott programon. Ma már több pap és házaspár végzi a szervezői, vezetői és házigazdai szolgálatot. Bíró László püspök minden második évben személyesen vezeti a papi/szerzetesi MÉCS Napokat. A programokon 1999 óta több ezren vettek részt.

A FIRES/MÉCS programok, amelyeken nemcsak a MÉCS közösségekhez tartozó családok tagjai vehetnek részt, jelentősen hozzájárulnak a MÉCS lelki és számbeli növekedéséhez.