Gyakori kérdések

• Jelentkeztem a MÉCS Napokra. Mit kell magammal vinnem?

• Mit lehet tudni bővebben a programról?

• Csak később tudnék érkezni/Nem tudok végig ott maradni. Részt vehetek így is a lelkigyakorlaton?

• Van lehetőség diétára?

• Nem kaptam vallásos nevelést, és még nem voltam lelkigyakorlaton. Szeretnék részt venni a MÉCS Napokon, de nem tudom, nem fogok-e kilógni a többiek közül.

• Szeretném barátaimat MÉCS Napokkal megajándékozni. Hogyan tehetem?

• Mikor lesz a következő program?

• Évek óta együtt vagyunk a párommal, de nem esküdtünk templomban. Egyikünknek sem volt még egyházi házassága. Részt vehetnénk a házaspároknak szóló MÉCS Napokon?

• Második házasságomban élek, ami nem egyházi, de szeretnék részt venni MÉCS Napokon. Lehetséges?

• Úgy hallottuk, hogy a házas MÉCS Napok inkább válságban lévő házaspároknak szól. Igaz ez?

• Azt hallottuk, hogy a MÉCS Napok Házasoknak c. program hasonlít a Házas Hétvégéhez. Mi az igazság ezzel kapcsolatban?

Jelentkeztem a MÉCS Napokra. Mit kell magammal vinnem?

A személyes holmin kívül csak egy tollat kell hozni, meg ami a legfontosabb: nyitott szívet.
Szentírást csak a Retorno programokra kell hozni.
Hálózsákra nincs szükség, csak akkor, ha ezt kifejezetten feltüntetjük az adott programnál.
Törölközőt a verbita Názáret házban mindenkinek biztosítanak, más helyszíneken viszont szükség lehet saját törölközőre.
Kiránduló- vagy sportruházatra nincs szükség.

Mit lehet tudni bővebben a programról?

A MÉCS nem hagyományos lelkigyakorlat hosszú csöndekkel, előadásokkal. Minden témánál a résztvevőkhöz hasonló helyzetben lévő tanúságtevők beszélnek az életükről, utána mindenki kap néhány kérdést, amit átgondol, végül beszélgetés következik (a páros/házas programoknál négyszemközt).
Számos téma kerül elő, pl. önismeret, értékek, családi kapcsolatok, hit. Közben szentmise és imádságos alkalmak segítik az elcsendesedést.
A program fárasztó, ezért szeretettel javaslunk előző éjjel egy nagy alvást. De megéri! A legtöbben alig akarnak a végén hazamenni 🙂
A program a katolikus egyházban szerveződik, de mindig vannak más felekezetű vagy a kereszténység iránt még csak érdeklődő résztvevők is.

Csak később tudnék érkezni/Nem tudok végig ott maradni. Részt vehetek így is a lelkigyakorlaton?

Sajnos nem. A MÉCS Napok egymásra épülő részekből álló hétvégi program. Bármi kimaradna belőle, hiányozna, mégpedig elsősorban neked. Ezért kérjük, hogy csak olyan programra jelentkezz, amelyen elejétől a végéig részt tudsz venni.

Van lehetőség diétára?

Helyszíntől függ; az igényt e-mailben előre kell jelezni a szervezők felé.

Nem kaptam vallásos nevelést, és még nem voltam lelkigyakorlaton. Szeretnék részt venni a MÉCS Napokon, de nem tudom, nem fogok-e kilógni a többiek közül.

A MÉCS Napokon majdnem mindig vannak nem katolikus vagy nem vallásos résztvevők is. Szinte kivétel nélkül elmondják a végén, milyen jó érzés volt, hogy első pillanattól fogva szívből befogadta őket a csoport. Egy résztvevő pár egyik tagja mondta nemrég:
„Különböző felekezetből jövünk, és nagyon boldog vagyok, hogy végre volt egy olyan program, amin mind a ketten részt tudtunk venni.”

Szeretném barátaimat MÉCS Napokkal megajándékozni. Hogyan tehetem?

• Írd meg a szervezőknek, hogy XY-nak (név szerint) ajándékba szeretnéd adni a részvételt (melyik programra)  mecshonlap.hu/kapcsolat/
• A szervezők biztosítják a helyet, és válaszban megírják, hová fizesd be a részvételi díjat.
A megajándékozott mihamarabb jelentkezzen a honlapon keresztül ugyanúgy, mintha nem ajándékba kapná a részvételt! Fontos, hogy a jelentkezésével vállalja a teljes részvételt. (Lemondás esetén a foglaló visszatérítésére nincs lehetőség.)
• A befizetéskor feltétlenül írd be a közleménybe a résztvevő (pár) nevét és a program időpontját!
Itt található egy ajándékutalvány, amit megfelelően átalakítva, kinyomtatva átadhatsz a megajándékozottnak (ez nem voucher, csak egy kis írásos értesítés az ajándékról; akár magad is készíthetsz hasonlót).

Mikor lesz a következő program?

Ha olyan programon szeretnél részt venni, amit nem találsz az aktuális programok között, akkor annak egyelőre nincs kitűzött időpontja. Ebben az esetben kérjük, figyeld a honlapot. Az őszi iskolai félév programjai augusztustól, a tavaszi félév programjai decembertől folyamatosan kerülnek fel a honlapra, tudnivalókkal és jelentkezési lehetőséggel.

Évek óta együtt vagyunk a párommal, de nem esküdtünk templomban. Egyikünknek sem volt még egyházi házassága. Részt vehetnénk a házaspároknak szóló MÉCS Napokon?

Ha egyikőtöknek sem volt szentségi házassága, vagyis kapcsolatotok egyházilag rendezhető, akkor szeretettel várunk benneteket akár az élettársaknak szóló, akár a házas MÉCS Napokra.

Második házasságomban élek, ami nem egyházi, de szeretnék részt venni MÉCS Napokon. Lehetséges?

A házas MÉCS Napok témája a szentségi házasság, ezért a részvétel feltétele az egyházilag érvényes vagy rendezhető házasság. Ebben a helyzetben akár mindkettőtöket az egyéni résztvevőknek szóló MÉCS Napokra várunk szeretettel.

Úgy hallottuk, hogy a házas MÉCS Napok inkább válságban lévő házaspároknak szól. Igaz ez?

Nem igaz. A házas MÉCS Napok nagyon megerősítő, közös lelki élmény azoknak a házaspároknak is, akiknél „minden rendben van”.
Ugyanakkor nemegyszer tapasztaltuk, hogy a MÉCS Napok hatására akár súlyos házassági problémák is rendeződtek. Előfordult, hogy válás előtt, sőt folyamatban lévő válóper közben jött el egy-egy házaspár, és a kapcsolatuk a MÉCS program nyomán tartósan rendeződött. A gyógyulás egyetlen feltétele, hogy mindkét fél valóban akarjon tenni kapcsolatuk javulásáért.

Azt hallottuk, hogy a MÉCS Napok Házasoknak c. program hasonlít a Házas Hétvégéhez. Mi az igazság ezzel kapcsolatban?

Gabriel Calvo házaspároknak szóló Marriage Encounter programja 1961 óta a világ számos országában sokféle változatban terjedt el. Legismertebb változata a Chuck Gallagher SJ nevéhez fűződő Worldwide Marriage Encounter (Magyarországon: Házas Hétvége).
A MÉCS Napok Házasoknak nem más, mint Calvo eredeti Marriage Encounter programja. E program Magyarországon 1999-ben indult a szerző engedélyével és támogatásával, a MÉCS Családközösségek szervezésében.

Hallottunk a házas MÉCS Napokról, de nekünk szerencsére nincs különösebb problémánk. Jól megvagyunk. Érdemes elmennünk?

A házasság harmóniája olyan kincs, amit akkor is óvni és erősíteni kell, amikor semmiféle nehézség nem mutatkozik. Minden házaspár életében jelentkezhetnek anyagi gondok, testi bajok, fizikai problémák, feszültségek. Sokat tehettek azért, hogy időben felismerjétek és megtanuljátok megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat. Érdemes megragadni minden lehetőséget, amely a házasság karbantartását, erősítését szolgálja. Más házaspárokkal együtt könnyebb. Sokat lehet tanulni tőlük. A lehetőség adott: éljetek vele!